Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κίνδυνος στα παρασκήνια



Μαθητές λυκείου, νεαρές ηλικίες γεμάτες από όρεξη για δημιουργία και εξερεύνηση του κόσμου. Μέσα σε αυτή την χειμαρρώδη περίοδο στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών, οι καθηγήτριες μας μας βοήθησαν να διευρύνουμε το πνεύμα μας συμμετέχοντας σε ένα σεμινάριο, που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Πατάκη.

Έτσι, παρακολουθήσαμε την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, στα πλαίσια του μήνα εφηβείας το σεμινάριο με τίτλο:  «Κίνδυνος στα παρασκήνια» που παρουσίασε η συγγραφέας Λίνα Λυχναρά.

Αφού έγινε η παρουσίαση από τη φημισμένη και καταξιωμένη συγγραφέα για το αστυνομικό μυθιστόρημα και τους κανόνες του,  χωριστήκαμε σε ομάδες ώστε να πάρουμε μέρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Αυτή περιελάμβανε τη συγγραφή μιας ιστορίας βασισμένης σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Μια πρόταση λοιπόν, μερικές λέξεις που αποτέλεσαν σταθμό και πηγή δημιουργικής σκέψης και συγγραφής. Δημιουργήθηκαν λοιπόν μερικές ιστορίες μυστηρίου, όσες και οι ομάδες μας.
Πραγματικά, μας εξέπληξε η φαντασία των μαθητών και οι πρωτότυπες ιδέες τους που διακατέχονταν από ένα έντονο ανατρεπτικό πνεύμα. 

Τα στοιχεία λοιπόν που δόθηκαν ήταν αρχικά ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε μια θεατρική παράσταση, που ετοίμαζε το σχολείο μας σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο του δήμου . Μια συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών και επαγγελματιών ηθοποιών. Λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα, όμως, ερχόμαστε  αντιμέτωποι με ένα φοβερό γεγονός που ανατρέπει τα πάντα. Ή παράσταση ακυρώνεται και βρισκόμαστε απέναντι σε ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί. Βάση αυτού του γεγονότος και σε συνδυασμό με κάποια πρόσωπα τα οποία δίνονταν, ζητήθηκε από τους μαθητές μας να γραφτεί μια ιστορία. 

Όπως όμως προείπαμε, οι ιστορίες ήταν τόσο πρωτότυπες όσο και ενδιαφέρουσες. Έτσι, θεωρούμε πολύ σκόπιμο να σας παρουσιάσουμε μερικές από αυτές. 

Ιστορία 1ης ομάδας

Ένας ηθοποιός έπεσε από ένα ξύλινο σκαλί την ώρα της παράστασης. Έπειτα παρατηρήθηκε πως κάποιος είχε πριονίσει το σκαλί. Ύποπτοι; 
Ο σκηνοθέτης, ο βοηθός ενδυματολόγου και ο συμπρωταγωνιστής του ηθοποιού, ο κάθε ένας με διαφορετικά κίνητρα. Η λύση του μυστηρίου ήταν ότι ο ίδιος ο ηθοποιός, που έπεσε από το σκαλί, το οργάνωσε,  διότι ήθελε να λάβει την αποζημίωση  από την ασφάλεια ζωής του, με σκοπό να στηρίξει την άρρωστη κόρη του. 

Ιστορία 2ης ομάδας 

Ένας ηθοποιός, κατά τη διάρκεια της παράστασης του, σε ένα νούμερο με σκοινιά είχε ένα ατύχημα. Φαίνεται πως το σκοινί ήταν ψαλιδισμένο και έτσι κόπηκε. Αποτέλεσμα αυτού η πρωταγωνίστρια να βρει τραγικό θάνατο. Ύποπτοι ήταν ο ρυθμιστής φωτισμού, ο σύζυγος της πρωταγωνίστριας που είχε οικονομικά κίνητρα καθώς και ο σκηνοθέτης, πατέρας του ανηλίκου εραστή της. Τελικά ένοχος ήταν η ενδυματολόγος, που διατηρούσε κρυφό δεσμό με το σύζυγο  του θύματος, γιατί τον ήθελε μόνο για εκείνη.

Όπως μάλλον και εσείς θα καταλάβατε οι ιστορίες ήταν τόσο περιπλοκές που θα μπορούσαν με λίγη περισσότερη επεξεργασία να υπάρξουν σενάρια για ολόκληρες ταινίες! Μάλιστα και η κυρία Λυχναρά μας εξέφρασε τον θαυμασμό της, τιμώντας μας. 

Συνοψίζοντας, φτάνοντας στο τέλος αυτού του άρθρου οφείλουμε να σας πούμε ότι το σεμινάριο αυτό μας άφησε ένα τόσο γλυκό άρωμα που τυλίχθηκε με το δημιουργικό πνεύμα μας αρμονικά. 

Ευχαριστούμε τις καθηγήτριες μας που κανόνισαν να συμμετάσχουμε σε αυτό το σεμινάριο,μας συνόδευσαν και βοήθησαν να εξελιχθεί αυτό το σεμινάριο. 

Από τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο σεμινάριο, 
Άρτεμις Κουρούνη Β2
Φωτεινή Μουστάκα Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου