Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Καζούο Ισιγκούρο

Καζούο Ισιγκούρο

Κριτική για το βιβλίο «Τα απομεινάρια μιας μέρας»

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι κορυφαίος Βρετανός μυθιστοριογράφος που γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας στις 8 Νοεμβρίου του 1954. Το 1960 μετακομίζει στην Αγγλία και το 1978 αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Kentwith με πτυχίο στην αγγλική φιλολογία και φιλοσοφία. Έλαβε το μεταπτυχιακό του στην δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας το 1980. Ο Ισιγκούρο είναι ένας από τους δημοφιλέστερους, πολυβραβευμένους, σύγχρονους συγγραφείς φαντασίας.

Το 2017 το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Ισιγκούρο για το έργο του «Τα απομεινάρια μιας μέρας». Η υπόθεση εξελίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 40΄ και ακολουθεί τον τελειομανή-εργασιομανή μπάτλερ ενός ανακτόρου της αγγλικής υπαίθρου. Ο πρωταγωνιστής μας Στίβενς, με αφορμή τα περιστατικά που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού επαγγελματικής φύσεως, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια του την ύπαρξη σε μια εσωτερική αναμόχλευση των πεπραγμένων της ζωής του.
Το έργο φαίνεται να εξυμνεί την έννοια της αξιοπρέπειας. Ο πρωταγωνιστής μας χρειάζεται να την αναφέρει με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τις αξίες του, αλλά και την ίδια του την ταυτότητα. Στην εποχή που ακόμα υπάρχουν οι
gentleman και οι κόμμισες αυτός είναι αναγκασμένος να αμφισβητήσει αυτούς και τα ιδανικά που υπηρετούσε.
Ένα αδιαμφισβήτητα καλογραμμένο βιβλίο με μια επιτηδευμένη γλώσσα που μας παραπέμπει στην εποχή που διαδραματίζεται . Ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει όμορφα μια φιλοσοφημένη υπόθεση με την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης και να μας ταξιδέψει στην εποχή της σοβαροφάνειας και της επισημότητας. Ωστόσο, παραμένει ένα έργο που ο αναγνώστης χρειάζεται να έχει εξοικειωθεί με το είδος του. Οι λάτρεις της φιλοσοφίας και των ιστοριών εποχής θα το εκτιμήσουν, οι υπόλοιποι θα ήταν καλύτερα να το αφήσουν για τα μελλοντικά τους χρόνια.
Ο Καζούο Ισιγκούρο-ως ολιγογράφος- έχει δημοσιεύσει συνολικά οκτώ έργα εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν αποδοθεί στα ελληνικά. Κάποια από αυτά είναι:
«Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου», «Ο Απαρηγόρητος», «Ο Θαμμένος Γίγαντας», «Μη μ’ αφήσεις ποτέ».


Σύνταξη ΆρθρουΚαναβού Δέσποινα
Κυριακοπούλου Ξανθή
Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου