Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος

από την Τζ. Κ Ρόουλινγκ

Ο Χάρι είναι ένα εντεκάχρονο παιδί, το οποίο ζει με τους άθλιους Ντάρσλι και τον απαίσιο γιο τους στην Αγγλία. Η ζωή του Χάρι ,όμως, αλλάζει όταν μια μέρα εμφανίζεται μια κουκουβάγια με ένα μυστηριώδες γράμμα. Πρόκειται για μια πρόσκληση στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγιές και Ξόρκια. Εκεί ο Χάρι θα γνωρίσει πολύτιμους φίλους, θα εξερευνήσει τα μυστικά της μαγείας, και θα έρθει αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του.




Αυτό το βιβλίο αποτελεί την αρχή για μια σειρά 7 βιβλίων, η όποια έχει καταφέρει να σαγηνέψει σχεδόν όλο τον κόσμο. Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως είναι μοναδικός και κινεί την περιέργεια του αναγνώστη με αποτέλεσμα να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χεριά σου. Το καλό με αυτή την σειρά είναι ότι απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό και δεν ταξινομείται αποκλειστικά στην κατηγορία των παιδικών βιβλίων. Όλοι μπορούν να τα διαβάσουν και, είμαι σίγουρη, ότι θα «μαγευτούν από την πλοκή και τον ενδιαφέρον κόσμο που έχει χτίσει η συγγραφέας, καθώς και από τους υπέροχους χαρακτήρες. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα βιβλία τα όποια θα σε βοηθήσουν να ενταχθείς στον κόσμο του διαβάσματος και παρόλο που πολλοί τα χαρακτηρίζουν «κλισέ» , αξίζει να τα διαβάσεις. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα βιβλία έχουν μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, οπότε αν δεν είσαι ο τύπος που διαβάζει, μπορείς να δεις τις ταινίες και να μαγευτείς από αυτή την φανταστική ιστορία.


                                                                                                       ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΡΗΓΚΟΥ Α4





Outlander
από την Νταϊάνα Γκάπμαλντον

Το 1946, η Κλαίρ Ράνταλ, μια στρατιωτική νοσοκόμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναβρίσκεται με το σύζυγό της για ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος στη Σκωτία. Η μοίρα όμως τους χωρίζει ξανά, όταν η ηρωίδα περνά μέσα από έναν κύκλο μονόλιθων στα Χάιλαντς και μεταφέρεται ως δια μαγείας στη Σκωτία του 1743. Εκεί γίνεται ξαφνικά μια ξένη σ' έναν τόπο που μαστίζεται από τον πόλεμο και τις διαμάχες των φατριών.
Διχασμένη ανάμεσα στο πάθος και το καθήκον, τη βία και την προκατάληψη, η Κλαίρ θα ζήσει ένα συγκλονιστικό έρωτα με τον νεαρό Τζέιμι Φρέιζερ, ένα θαρραλέο Σκωτσέζο πολεμιστή. Το πάθος του Τζέιμι για τη μοιραία γυναίκα είναι τόσο παράφορο, που σύντομα η Κλαιρ θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη και τον έρωτα, παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ζωές εντελώς ασυμβίβαστες...

Αυτό το βιβλίο αποτελεί την αρχή για μια σειρά 8 βιβλίων. Η συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο αντικατοπτρίζει απόλυτα τις συνθήκες ζωής κατά την εποχή του 18ου και 20ου αιώνα. Ένα μαγευτικό ιστορικό μυθιστόρημα, με ηρωίδα μια γυναίκα που από ένα παιχνίδι της μοίρας βρίσκεται να ζει έναν παθιασμένο έρωτα δύο αιώνες πριν από την εποχή της.

                                                                              ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΡΗΓΚΟΥ Α4


Έραγκον από τον Κρίστοφερ Παολίνι



Ένα αγόρι... Ένας δράκος... Ένας κόσμος περιπέτειας... Όταν ο Έραγκον, ένα φτωχό χωριατόπαιδο, βρίσκει μέσα στο δάσος μια γυαλιστερή γαλάζια πέτρα, νιώθει πολύ τυχερός για την ανακάλυψή του. Ίσως μ’ αυτήν αγοράσει το κρέας που χρειάζεται η οικογένειά του για το χειμώνα. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι η πέτρα κρύβει μέσα της ένα μικρούλη δράκο, ο Έραγκον δεν αργεί να συνειδητοποιήσει ότι του έχει δοθεί μια κληρονομιά σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ίδια η Αυτοκρατορία. Μέσα σε μια νύχτα η απλή ζωή του γίνεται χίλια κομμάτια. Tότε αναγκάζεται να μπει σε έναν επικίνδυνο νέο κόσμο: τον κόσμο του πεπρωμένου, της μαγείας και της δύναμης. Με οδηγό ένα αρχαίο σπαθί και τις συμβουλές ενός γέρου παραμυθά, ο Έραγκον και ο φτερωτός δράκος του πρέπει να διασχίσουν την επικίνδυνη χώρα και να αντιμετωπίσουν τους σκοτεινούς εχθρούς μιας Αυτοκρατορίας που την κυβερνά ένας βασιλιάς διεφθαρμένος και δαιμονικός. Μπορεί ο Έραγκον να αντέξει το βάρος του θρύλου των Δρακοκαβαλάρηδων; Το πεπρωμένο της Αυτοκρατορίας ίσως βρίσκεται στα δικά του χέρια...

Ο 'Εραγκον είναι το πρώτο βιβλίο από την τετραλογία η Κληρονομιά, που έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Μια τετραλογία περιπέτειας, με προσεγμένη πλοκή, σε συνδυασμό με το αξεπέραστο ταλέντο του νεαρού συγγραφέα Κρίστοφερ Παολίνι. Σε καθηλώνει, σε προσκαλεί να βυθιστείς σε μία διαχρονική ιστορία πέρα από κάθε φαντασία. Ο Παολίνι, λοιπόν, ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του βιβλίο, τον Έραγκον σε ηλικία μόλις 19 χρονών και γνώρισε άμεση αποδοχή από το κοινό όλων των ηλικιών. Τα βιβλία του έχουν δεχθεί πολυάριθμες θετικές κριτικές και έχουν συγκεντρώσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

                                                                                                    ΔΑΝΑΗ ΧΡΑΝΙΩΤΗ Α4



ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ (The fault in our stars)

Περίληψη

Η Χέιζελ κι ο Ογκάστους είναι δύο νεαρά παιδιά που μοιράζονται μια πικρή ευφυϊα, μια αποστροφή προς καθετί συμβατικό. Η 16χρονη Χέιζελ αναγκάζεται από τον πατέρα της να παρακολουθήσει μια ομάδα θεραπείας για ανθρώπους που έχουν καρκίνο, μια και στα 13 της διαγνώστηκε πως είχε καρκίνο στον θυρεοειδή με μετάσταση στους πνεύμονες. Από την άλλη, στο ίδιο γκρουπ βρίσκεται ο Αϊζακ, που έχει χάσει ήδη το μάτι του από καρκίνο. Κολλητός του Αϊζακ είναι ο Ογκάστους, ένας πρώην μπασκετμπολίστας που έχει χάσει από ασθένεια το δεξί του πόδι. Χέιζελ και Ογκάστους θα γνωριστούν υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες και θα αναπτύξουν μια αγάπη, με μόνο αντίπαλο το σώμα τους και σύμμαχο μια αγάπη, σαρωτική και ανεξέλεγκτη, που θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα αξέχαστο ταξίδι ζωής.

Αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Τζον Γκριν και απευθύνεται κυρίως στους εφήβους. Ο Ογκάστους και η Χέιζελ είναι δύο παιδιά χτυπημένα από την ίδια ‘’παρενέργεια’’ όπως αποτελούν τον καρκίνο, τα οποία θα μοιραστούν μία αγάπη τόσο συγκινητικά δυνατή που θα αγγίξει όλους τους αναγνώστες όπως άγγιξε και εμένα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους καθώς είναι μια συγκινητική ιστορία με γραφή που ξεχειλίζει από συναίσθημα αλλά και χιούμορ σε τέλεια αναλογία. Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκινήσεις, μια ιστορία σκληρή αλλά τόσο τρυφερή όπως είναι και η ίδια η ζωή. Είναι ένα βιβλίο λοιπόν που μιλά για την ζωή, το πώς την αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς, για όσο κρατήσει. Είναι ένα βιβλίο που μιλά για πείσμα, γενναιότητα και για τις μάχες που δίνουν καθημερινά άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο. Αυτό το βιβλίο είναι ένα μάθημα ζωής που όλοι πρέπει να πάρουμε καθώς θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε το πώς βλέπουμε και σκεφτόμαστε κάποια πράγματα.


ΜΑΡΙΑ ΦΡΕΡΗ Α4


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

Περίληψη

Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη. Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου.



Αυτό το βιβλίο είναι ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ που έχει σοκάρει εκατομμύρια αναγνώστες με την ανατρεπτική του πλοκή. Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο γραμμένο από την συγγραφέα Πολα Χοκινς. Η Ρέιτσελ δεν είναι απλώς μια κλασσική αντιηρωίδα αλλά ένας αντιπαθητικός και μίζερος άνθρωπος. Το ενδιαφέρον στην ιστορία αυτή είναι ότι δεν ταυτίστηκα ούτε με έναν από τους ήρωες της καθώς δεν διαθέτει κάποιον χαρακτήρα που μπορείς να συνδεθείς μαζί του. Είναι μία πολύ μυστηριώδης ιστορία γεμάτη αγωνία και άγχος για το πώς θα καταλήξει η ιδανική φίλη της Ρέιτσελ, οι λόγοι που είναι τόσο σημαντικό το σπίτι που την πρωτοείδε και οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσά τους. Το προτείνω λοιπόν σε όλους τους αναγνώστες μιας και είναι μια ιστορία γρήγορη, συναρπαστική, γεμάτη σασπένς και αγωνία για τα γεγονότα που εξελίσσονται .


ΜΑΡΙΑ ΦΡΕΡΗ Α4
  1. Me before you (Συγγραφέας: Jojo Moyes)
    Η Λου Κλαρκ ξέρει πολλά πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα είναι ανάμεσα στη στάση του λεωφορείου και το σπίτι της. Ξέρει ότι της αρέσει να δουλεύει στο κατάστημα τσαγιού ‘The Buttered Bun’ και ξέρει πως ίσως δεν αγαπάει το αγόρι της, Πάτρικ. Αυτό που η Λου δεν ξέρει είναι ότι θα χάσει τη δουλειά της ή ότι η γνώση του τι θα συμβεί είναι αυτό που την κρατάει υγιή. Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει ότι το ατύχημά του με τη μοτοσυκλέτα πήρε την επιθυμία του για ζωή. Ξέρει πως όλα φαίνονται μικρά και μάλλον ανούσια τώρα και ξέρει ακριβώς πως θα βάλει ένα τέλος σε αυτό. Αυτό που ο Γουίλ δε ξέρει είναι ότι η Λου θα μπει μέσα στον κόσμο του σε μία πανδαισία χρωμάτων. Και κανένας τους δε ξέρει ότι θα αλλάξει τον άλλον παντοτινά.
______________________________________________
Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο συγκινήσεις, εκπλήξεις, χαρές, αλλά κυρίως μαθήματα ζωής. Ο αναγνώστης μπαίνει στην πλοκή της ιστορίας από τις πρώτες κιόλας παραγράφους του βιβλίου και γίνεται ένα με τους αυτήν. Η αγωνία και η λαχτάρα στο γύρισμα κάθε σελίδας διατηρείται ζωντανή μέχρι την τελευταία στιγμή, φτάνοντας στο αναπάντεχο τέλος της ιστορίας. Συνδυάζοντας την αγάπη, τον αγώνα για επιβίωση και τις θυσίες δύο ανθρώπων που κατάφεραν να είναι μαζί μετά από πολλές δοκιμασίες, το ‘Me before you’ απευθύνεται στις καρδιές των εφήβων και θα έπρεπε όλοι να το διαβάσουν!
ΗΡΩ ΣΜΑΡΛΑΜΑΚΗ Α4

Αναζητώντας την Αλάσκα (Συγγραφέας: John Green)

Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.
_____________________________________________________________________
Το Αναζητώντας την Αλάσκα καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να ασκήσει μια ζωή πάνω σε μια άλλη. Η αφοσίωση, η αγάπη και η επιμονή ενός νεαρού αγοριού προκειμένου να βρει τη μυστηριώδη Αλάσκα, οδηγεί σε μια σειρά από ερωτήματα και περιπέτειες που θα συναρπάσουν το νεανικό κοινό. Κανείς δε γνωρίζει την κατάληξη παρά μόνον αν τη διαβάσει. Μην το χάσετε!
ΗΡΩ ΣΜΑΡΛΑΜΑΚΗ Α4



«Νυχτερινό Σχολείο», της Κ. Τζ. Ντοχερτι

Όταν όλοι σου λένε ψέματα, ποιον θα εμπιστευτείς;, με αυτή την φράση ξεκινάει μία συναρπαστική ιστορία σε ένα μέρος μακρινό, την Κιμμέρια Ακαδιμήδια. Ένα οικοτροφείο τελείως ασυνήθιστο από τα υπόλοιπα, με αλλόκοτους και αρχαϊκούς κανόνες, αξίες και αντιλήψεις. Σε αυτό το οικοτροφείο θα φοιτήσει η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, Άλι Σέρινταν, η οποία οδηγείται εκεί μετά από την εγκατάλειψη του αδερφού της. Μέσα στο σχολείο αυτό, θα ανακαλύψει πτυχές του εαυτού της που μέχρι τότε δεν φανταζόταν ότι υπάρχουν. Θα ωριμάσει μέσα από κάποια σκληρά γεγονότα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.



Το Νυχτερινό Σχολείο είναι μια σειρά πέντε βιβλίων, το οποίο μπορεί να σας ταξιδέψει σε έναν διαφορετικό, ιδιαίτερο κόσμο. Σας προκαλεί συναισθήματα έξαψης και περιέργειας για την συνέχεια. Επιπλέον, περνάει κάποια σημαντικά μηνύματα, όσον αφορά θέματα αντιμετώπισης των συναισθημάτων μας, αλλά και των γύρω μας. Θα το λατρέψετε την στιγμή που θα το κρατήσετε στα χέρια σας. Το βιβλίο αυτό σας καθηλώνει με την τροπή των γεγονότων, και απορροφά όλο σας το ενδιαφέρον και την προσοχή!
ΜΑΡΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ Α1


«Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Τα Ανεμοδαρμένα ύψη είναι το σπίτι της παλίας οικογένειας των Έρνσο στην αγγλική ύπαιθρο. Η φαινομενικά ήρεμη ζωή της οικογένειας διαταράσσεται όταν εισέρχεται σε αυτήν ο Χίθκλιφ, ένα μελαχρινό άστεγο αγόρι, ως προστατευόμενος του κύριου Έρνσο. Εκεί γνωρίζει την κόρη της οικογενείας, Κάθριν Έρνσο, η οποία γίνεται η σύντροφός του στα παιδικά παιχνίδια, αλλά και η αιώνια αγαπημένη του. Όταν όμως ο κύριος Έρνσο αφήσει την τελεταυταία του πνοή, ο αδερφός της Κάθριν μειώνει, περιθωριοποιεί και ταπεινώνει τον Χίθκλιφ, στερώντας του κάθε ευκαιρία εξέλιξης και απόκτηση μόρφωσης. Έπειτα, η προδοσία της Κάθριν, η οποία αποφασίζει να παντρευτεί έναν ανταξιό της, ωθεί τον Χίθκλιφ στην φυγή. Λίγα χρόνια αργότερα, η επιστροφή του Χίθκλιφ αναστατώνει την ζωή της οικογένειας. Η μεταμόρφωσή του είναι εντυπωσιακή, της οποίας ωστόσο μοναδικό κίνητρο είναι η εκδίκηση και το άσβεστο μίσος για τον καθένα που τον ταπείνωσε. Εφαρμόζει ένα σατανικό σχέδιο εκδίκησης, το οποίο στο τέλος είναι η ίδια του αυτοκαταστροφή.

Ένα κλασσικό ρομαντικό αριστούργημα της Έμιλι Μπροντέ, το οποίο αφηγείται μια δραματική ιστορία αγάπης, αποτελεί και το μοναδικό συγγραφικό της έργο. Εκφράζει την αιώνια αγάπη και καλεί τον αναγνώστη να αναρωτηθεί ποιά μπορεί να είναι τα όρια του έρωτα. Σε μια εποχή που τα στερεότυπα κατακλύζουν την κοινωνία και βασανίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, η Έμιλι Μπροντέ δεν διστάζει να αφηγηθεί την πιο όμορφη ιστορία αγάπης και αφοσίωσης, που ανθίζει μεταξύ δύο κόσμων. Μίση, θάνατοι, και έρωτες πλημμυρίζουν το χαρακτηριστικό αυτό δημιούργημα του αγγλικού ρομαντισμού, με τραγικούς, αλλά ρεαλιστικούς χαρακτήρες, και μεγαλειώδης απόδοση των ανθρώπινων πόθων. Παράλληλα, η Μπροντέ μέσα από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αποκαλύπτει στον αναγνώστη την παρακμή της Βικτωριανής Εποχής, την υποκρισία του θεσμού του γάμου, την θέση των δύο φύλων, και τέλος τον ρατσισμό προς οτιδήποτε διαφορετικό.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Α1

 

 

 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου