Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Σε αναζήτηση ημέρας για πολλούς

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε από το 1999 ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Ταυτόχρονα είναι ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ισότητας των φύλων.
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή εμείς οι μαθητές των πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου μας συντάξαμε το παρακάτω κείμενο.
Σε αναζήτηση ημέρας για πολλούς
...
Κάθε χρόνο η 25η Νοεμβρίου αποτελεί Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών. Βίας σωματικής, βίας σεξουαλικής, βίας συναισθηματικής, βίας που μπορεί δυνητικά, όμως, να υποστεί κάθε άνθρωπος.
Μήπως, όμως, αποτελεί διάκριση η καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας, αφιερωμένης αποκλειστικά στις γυναίκες, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι αντίστοιχη ημέρα για τους άντρες δεν υπάρχει; Αυτό τι σημαίνει ότι εκείνοι δεν υφίστανται βία; Σημαίνει μήπως ότι δε χρειάζονται προστασία; Έρευνες δυστυχώς έρχονται να απαντήσουν αρνητικά και στα δύο αυτά ερωτήματα. Παράδοξο, δεν είναι, μία ημέρα σαν τη σημερινή να μιλάει κανείς για βία κατά των ανδρών; Βία όμως υπάρχει. Αλλά, είναι βία σιωπηρή καθώς το ανδρικό φύλο παρουσιάζει στατιστικά μεγαλύτερη συστολή να την ομολογήσει.
Από την άλλη πλευρά βέβαια η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης φαινομένων βίας σε βάρος των γυναικών δικαιώνει την ύπαρξη μίας τέτοιας Ημέρας. Και ναι, οι «Διεθνείς Ημέρες» δεν αποτελούν πανάκεια, κανένας πόλεμος, δηλαδή, δε σταμάτησε επειδή καθιερώθηκε Ημέρα Παγκόσμιας Ειρήνης. Όμως, από το να μην υπάρχει καμία ημέρα που να μας υπενθυμίζει ότι βία υφίσταται, καλύπτεται από φόβο και συνυπάρχει με την γνώση των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξίας, τότε ναι, είναι προτιμητέα έστω αυτή η Ημέρα. Με την προϋπόθεση και με το αίτημα ότι η Ημέρα Κατά των Γυναικών θα λειτουργήσει ως σύμβολο για την εξάλειψη της βίας κατά πάντων: κατά αντρών, παιδιών, μεταναστών, κατά του Άλλου, του διαφορετικού, κατά κρατών ολόκληρων.
Τότε ναι, θα έχει πραγματικά δικαιώσει την ύπαρξή της.
Καρατασά Σοφιάννα, μαθήτρια του Β'2
Κοπανάκη Ειρήνη, μαθήτρια του Β'2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου