Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ...



Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, επισκεφτήκαμε για άλλη μια φορά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αυτή τη φορά στο νεοκλασσικό κτήριο όπου στεγάζεται στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά. Αφού θαυμάσαμε την εκτεταμένη βιβλιοθήκη του ιδρύματος και απολαύσαμε την μυρωδιά του παλιού, δερματόδετου βιβλίου, μας υποδέχτηκε ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας.


 Σκοπός του ήταν να απλουστεύσει στα μάτια μας τη δημιουργία ντοκιμαντέρ από τη στιγμή της απόφασης του θέματος μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης και παρουσίασής του. Γι' αυτό και η παρουσίαση άρχισε με την επιλογή θέματος. Συγκεκριμένα τι θέμα θα επιλέγαμε εμείς, ως μαθητές λυκείου, να καλύψουμε για το δικό μας ντοκιμαντέρ. Ακολούθησαν βήματα όπως η χρηματοδότηση, η επιλογή μουσικής, συντελεστών, η σύνταξη του σεναρίου, το ανιαρό logging (η αναγραφή κάθε χρονικής στιγμής της ταινίας και του περιεχομένου της έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο το οποίο περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ... γραπτά), η κινηματογράφηση της ταινίας μας.

 Για να καταλάβουμε πώς γίνονται πράξη όλα αυτά τα βήματα, ο κος Αυγερόπουλος μας έδειξε πώς μοιάζει ένα σενάριο γραπτά και πώς το ίδιο φαίνεται πραγματοποιημένο στη μεγάλη οθόνη.

 Μας τίμησε ιδιαίτερα η παρουσία του βραβευμένου κύριου Αυγερόπουλου στην σχολική μας ενημέρωση και τον ευχαριστούμε όχι μόνο για τις πληροφορίες που μας προσέφερε αλλά και για το κίνητρο που μας έδωσε να καταπιανόμαστε με θέματα που μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν και να τα μελετάμε με αφοσίωση. Ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε στο Ίδρυμα Λασκαρίδη για να παρακολουθήσουμε ακόμη μία ενδιαφέρουσα ενημέρωση.


Ευαγγελία Ιντζέμπελη Β2