Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Με λένε... Μαλάλα


Φωτογραφία: Με λένε... Μαλάλα
Είναι μόλις δεκαεπτά ετών και το βιογραφικό βιβλίο της είναι γεμάτο κατορθώματα και συγκλονιστικές μαρτυρίες που καθηλώνουν ανθρώπους σε ολόκληρη τη Γη. Ο λόγος για τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, που στην τόσο νεαρή ηλικία της βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα της από πολύ νωρίς είχε αποφασίσει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Λατρεύει το διάβασμα και όνειρο της είναι να γίνει πολιτικός. Όταν στα 11 χρόνια της, όμως, της απαγόρευσαν να πάει σχολείο, είδε το όνειρο αυτό  να απομακρύνεται και δεν μπορούσε να το δεχτεί. Έτσι, αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι στους Ταλιμπάν, για το δικαίωμά της στη μόρφωση. Φαινομενικά η ζωή της, δεν βρισκόταν σε κίνδυνο, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι οι Ταλιμπάν είναι τόσο απάνθρωποι. Τελικά όμως, την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012 έδειξαν ποιοι πραγματικά είναι, όταν την πυροβόλησαν στο κεφάλι για να την κάνουν να σωπάσει. Ευτυχώς, δεν τα κατάφεραν.
Το Με λένε Μαλάλα είναι ένα  βιβλίο, με ζωηρές λεπτομέρειες, γεμάτο γεγονότα που τα ΜΜΕ ποτέ δεν έφεραν στο φως. Είναι η ιστορία μιας κοπέλας που αγωνίστηκε και προτίμησε να ρισκάρει τη ζωή της για την εκπαίδευση και τα δικαιώματά των κοριτσιών. Η ιστορία δύο ανθρώπων που στήριξαν την κόρη τους βλέποντας την γενναιότητα και της θέληση της. Και τέλος, η ιστορία μιας παιδικής φωνής που κατάφερε τόσα όσα δεν έχουν καταφέρει πολλές φωνές μαζί.
Όσοι είστε αρκετά τυχεροί,  και δείτε κάπου αυτό το βιβλίο, μην το αγνοήσετε. Πρόκειται για  μία από τις βιογραφίες που πραγματικά συγκινούν όχι με όσα γράφουν στις σελίδες, αλλά με όσα αφήνουν στο μυαλό.

Ντότσικα Βασιλική Β’3

Είναι μόλις δεκαεπτά ετών και το βιογραφικό βιβλίο της είναι γεμάτο κατορθώματα και συγκλονιστικές μαρτυρίες που καθηλώνουν ανθρώπους σε ολόκληρη τη Γη. Ο λόγος για τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, που στην τόσο νεαρή ηλικία της βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.


Έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα της από πολύ νωρίς είχε αποφασίσει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Λατρεύει το διάβασμα και όνειρο της είναι να γίνει πολιτικός. Όταν στα 11 χρόνια της, όμως, της απαγόρευσαν να πάει σχολείο, είδε το όνειρο αυτό  να απομακρύνεται και δεν μπορούσε να το δεχτεί. Έτσι, αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι στους Ταλιμπάν, για το δικαίωμά της στη μόρφωση. 

Φαινομενικά η ζωή της, δεν βρισκόταν σε κίνδυνο, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι οι Ταλιμπάν είναι τόσο απάνθρωποι. Τελικά όμως, την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012 έδειξαν ποιοι πραγματικά είναι, όταν την πυροβόλησαν στο κεφάλι για να την κάνουν να σωπάσει. Ευτυχώς, δεν τα κατάφεραν.

Το Με λένε Μαλάλα είναι ένα  βιβλίο, με ζωηρές λεπτομέρειες, γεμάτο γεγονότα που τα ΜΜΕ ποτέ δεν έφεραν στο φως. Είναι η ιστορία μιας κοπέλας που αγωνίστηκε και προτίμησε να ρισκάρει τη ζωή της για την εκπαίδευση και τα δικαιώματά των κοριτσιών. Η ιστορία δύο ανθρώπων που στήριξαν την κόρη τους βλέποντας την γενναιότητα και της θέληση της. Και τέλος, η ιστορία μιας παιδικής φωνής που κατάφερε τόσα όσα δεν έχουν καταφέρει πολλές φωνές μαζί.

Όσοι είστε αρκετά τυχεροί,  και δείτε κάπου αυτό το βιβλίο, μην το αγνοήσετε. Πρόκειται για  μία από τις βιογραφίες που πραγματικά συγκινούν όχι με όσα γράφουν στις σελίδες, αλλά με όσα αφήνουν στο μυαλό.

Ντότσικα Βασιλική Β’3