Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Αρχαία Ελληνικά: εξάσκηση για τον εγκέφαλο

Σημαντική έρευνα της Άννας Γραβάνη, πτυχιούχου Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση μας για την ωφελιμότητα των Αρχαίων Ελληνικών στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Ημερήσιο Τύπο η δεσποινίς Γραβάνη μίλησε για τα αποτελέσματα της διπλωματικής εργασίας της στη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Dundee στη Σκοτία. Ο τίτλος της εργασίας ήταν: “ Υπάρχουν οφέλη από την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών για τη γλωσσική-γνωστική ανάπτυξη των παιδιών; ”. Στην έρευνά της χρησιμοποίησε test αξιολόγησης γλωσσικών-γνωστικών λειτουργιών όπου και έγινε σύγκριση δύο ομάδων 46 συνολικά παιδιών ηλικίας 8-10 ετών (η μία ομάδα παρακολουθούσε μαθήματα αρχαίων ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα και η άλλη όχι).
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν θετικά, αποδεικνύοντας τα οφέλη από την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών στους ψυχογλωσσικούς τομείς: ορθογραφική ικανότητα, αναγνώριση γραπτού λόγου (ανάγνωση), αναγνώριση προφορικού λόγου, απόδοση εννοιών-ορισμός λέξεων, μνημονική ικανότητα και μορφολογική και σημασιολογική επεξεργασία σύνθετων λέξεων.
Τέλος, η δεσποινίς Γραβάνη τόνισε την λατρεία και την αγάπη των ξένων, τόσο καθηγητών όσο και συμφοιτητών της, για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να αγαπάμε και εμείς την γλώσσα μας και να τη μελετάμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Σταμούλη Αντωνία Β4, Κακούρου Αναστασία Α2