Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Alan Turing – Ήρωας και Καινοτόμος

Το όνομα του Άλαν Τούρινγκ δυστυχώς δεν ακούγεται αρκετά συχνά. Λίγες είναι οι αναφορές στο πρόσωπό του και αυτές βρίσκονται μόνο σε βιβλία Πληροφορικής. Ο Τούρινγκ, όμως, δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που πρέπει να ευχαριστούμε για την ύπαρξη των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών. Αποτελεί αφανή ήρωα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου χάρη στον οποίο αποκωδικοποιήθηκε η γερμανική κρυπτογραφική  μηχανή Enigma, μέσω της οποίας επικοινωνούσαν τα ναζιστικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να ηττηθεί ο Άξονας.

Ο Άλαν Τούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Πάντινγκτον του Λονδίνου Πολύ νωρίς, ο Τούρινγκ παρουσίασε σημάδια της μεγαλοφυΐας του, που επρόκειτο να αναδειχθούν και να αναγνωριστούν και αργότερα. Σπούδασε στο Κίνγκς Κόλετζ του Κέιμπριτζ αποφοιτώντας με Άριστα στα Μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε σημαντικός συμμετέχων στις προσπάθειες του Μπλέτσλει Πάρκ να αποκρυπτογραφήσουν τα γερμανικά μηνύματα. Εκεί κατάφερε και το «σπάσιμο» της μηχανής Enigma.
Το 1952 καταδικάστηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Του δόθηκε η επιλογή μεταξύ φυλάκισης και ορμονικής θεραπείας  από την οποία επέλεξε την τελευταία. Η θεραπεία αυτή είχε πολυάριθμες δυσάρεστες παρενέργειες και λόγω αυτών αποφάσισε να κόψει νωρίς το νήμα της ζωής του αυτοκτονώντας με μήλο δηλητηριασμένο με κυάνιο μήλο.
Η αναγνώρισή του άργησε αρκετές δεκαετίες. Το 2009, ζητήθηκε δημόσια συγγνώμη από τη βρετανική κυβέρνηση για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Τούρινγκ.

Η ζωή και το έργο του Άλαν Τούρινγκ παρουσιάζονται στη φετινή βιογραφική ταινία «Το Παιχνίδι της Μίμησης» (The Imitation Game), με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Κίρα Νάιτλι, η οποία φτάνει στις ελληνικές αίθουσες τα Χριστούγεννα του 2014. Η ταινία μέχρι στιγμής έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές ενώ θεωρείται το φαβορί των 87ων βραβείων Όσκαρ. Αξιοποιήστε, λοιπόν, την ευκαιρία να μάθετε για αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο έτσι ώστε το όνομά του να μην προσπεραστεί ξανά κατά τη μελέτη της νεότερης ιστορίας μας.