Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Εγκεφαλική απώλεια βάρους…

Είναι πλέον γνωστό ότι η χώρα μας έρχεται πρώτη στην παιδική παχυσαρκία -με 4 στα 10 παιδιά να έχουν παραπανίσιο βάρος- και η διαφορά σε σχέση με τα ποσοστά παχυσαρκίας με την αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα είναι εντυπωσιακή.


Οι λόγοι ποικίλουν και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί (και ειδικά οι μαθητές του λυκείου) ότι το βουλημικό στρες είναι ένας από τους κυριότερους. Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέρονται τρόποι αποβολής του άγχους, ωστόσο υπάρχουν και οι επιστημονικοί τρόποι απώλειας βάρους. Και λέγοντας «επιστημονικοί» φυσικά δεν εννοώ την οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση αλλά τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούμε το μυαλό μας όσων αφορά τα σήματα του...

Η παροιμία «πρώτα χορταίνει το μάτι» δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι γεγονός ότι η όραση μπορεί εύκολα να ξεγελάσει τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα φαγητού μας αλλάζοντας το μέγεθος του πιάτου μας. Αν τοποθετήσουμε στο νέο πιάτο όση ποσότητα χρειάζεται για να δείχνει τόσο γεμάτο όσο το προηγούμενο τότε ο εγκέφαλος θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για την ίδια ποσότητα. Έτσι όταν το πιάτο αδειάσει θα έχουμε την ίδια πληρότητα, έχοντας φάει μικρότερη ποσότητα. Αυτή η έξυπνη και πρακτική μέθοδος μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαγητού κατά 22%.

Άλλος ένας τρόπος είναι η συχνή κατανάλωση σούπας. Όταν το περισσότερο φαγητό μας είναι ομογενοποιημένο και ρέον τότε το στομάχι μας απορροφά πιο αργά την τροφή, με αποτέλεσμα να έχουμε το αίσθημα κορεσμού που χρειαζόμαστε. Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει και η κατανάλωση μισού λίτρου νερού αλλά η σούπα έχει το πλεονέκτημα ότι μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα.

Τέλος, η καταγραφή των θερμίδων που λαμβάνουμε, θα μπορούσε να μειώσει το φαγητό μας κατά 5%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα έχουμε κίνητρο να αναζητούμε πόσες θερμίδες έχουν αυτά που τρώμε και δεδομένου ότι τα καταγράφουμε θα επιδιώκουμε να είναι το λιγότερο δυνατό. Έτσι, έχοντας επίγνωση θα φροντίζουμε να καταναλώνουμε τις τροφές με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Επομένως, είναι σημαντικό για όποιον θέλει να χάσει βάρος να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τρόποι πέρα από την δίαιτα της «πείνας» (μέθοδος που αποδεδειγμένα έχει κυρίως μειονεκτήματα) οι οποίοι είναι αποτελεσματικοί και ευχάριστοι και ταυτόχρονα κρατούν σε εγρήγορση το ανθρώπινο μυαλό…



Ντότσικα Βασιλική Α’3