Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η υπερθέρμανση του πλανήτη… καμουφλάρεται!

Για χρόνια, πολλοί, αναρωτιούνται γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν είναι αισθητή παρ’ όλο που η μεταβολή αυτή, στατιστικά τουλάχιστον, είναι ταχύτατη… Την απάντηση  έδωσαν ο κλιματολόγος  Μπράντοκ Λίνσλεϊ και ο καθηγητής Τζερ Ρόζενταλ.

 Μετά από ανάλυση ιζημάτων από τα βάθη του Ειρηνικού  επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες ότι η αυξημένη θερμότητα απορροφάται στα βάθη των ωκεανών,  με αποτέλεσμα η αλλαγή του κλίματος να «καμουφλάρεται» και έτσι να μην γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον άνθρωπο.
Ωστόσο τα όσα βρέθηκαν σχετικά με την κλιμακούμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι τρομακτικά. Τα τελευταία 60 χρόνια τα βάθη του Ειρηνικού, από 450 έως 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ανεβάζουν θερμοκρασία με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ως τώρα.
«Στην ουσία πειραματιζόμαστε βάζοντας όλη αυτή τη θερμότητα στον ωκεανό, χωρίς να ξέρουμε πώς πρόκειται να επιστρέψει πίσω και με ποιό τρόπο θα επηρεάσει το κλίμα», είπε χαρακτηριστικά ο Λίνσλεϊ.
Η ατμόσφαιρα και οι θάλασσες ανέκαθεν υπήρξαν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Συνεχώς, ανάμεσα τους γίνεται ανταλλαγή αερίων και θερμότητας. Νέα μελέτη, μάλιστα, δείχνει ότι στα βάθη των θαλασσών μπορεί να «κρύβονται» πολύ μεγαλύτερα αποθέματα θερμότητας από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.
Μην αγχώνεστε όμως, αφού για την δική μας γενιά από κλιματολογικής άποψης, υπάρχουν κυρίως αισιόδοξα σχόλια καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη  έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να παύουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον.  Η κλιματική αλλαγή, θα «φρεναριστεί» και επίσημα όταν αρχίσουμε να εξοικονομούμαι ενέργεια και να την παράγουμε χωρίς να βλάπτουμε το «σπίτι» μας.
Οπότε: κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρειαζόμαστε και αγοράζουμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, ο αέρας, το νερό και ο ήλιος είναι ανεξάντλητες πηγές ενέργειας που αν αξιοποιηθούν στο έπακρο οι επόμενες γενιές θα μας ευγνωμονούν.

Ντότσικα Βασιλική Α’3