Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η πορεία προς την επιτυχία!



Το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, οι υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας και οι επιδιώξεις των γονέων για τα παιδιά τους δημιουργούν το άγχος στους μαθητές. Δεδομένων των συνθηκών το άγχος δεν είναι συνοδός των Πανελληνίων μόνο αλλά και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου κυρίως.

        
    Κατά καιρούς πολλές είναι οι συμβουλές για τους μαθητές που αγχώνονται. Δεν υπάρχει η τέλεια συνταγή καθώς κάθε μαθητής είναι μοναδικός και μοναδικές είναι και οι λύσεις στο πρόβλημά τους. Ωστόσο, ας δώσουμε κάποιες ενδεικτικές συμβουλές στους αγχωμένους φίλους μας.

Κοιμήσου καλά: Οι ώρες μαθημάτων και μελέτης είναι σίγουρα πολλές, δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να θυσιάζουμε το ευεργετικό 8ωρο του ύπνου μας.

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου: Γράψε μία λίστα με τα μαθήματα που έχεις να διαβάσεις και θα δεις πώς έχοντας οργανωμένο το χρόνο σου θα τελειώσεις πιο γρήγορα.

Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου: Η αυτοπεποίθηση βοηθάει στην αποφυγή του άγχους αφού όσο περισσότερο πιστεύεις στις ικανότητες του εαυτού σου τόσο λιγότερο φοβάσαι τους εξωτερικούς παράγοντες, π.χ. τύχη.

Σκέψου θετικά: Η θετική σκέψη φέρνει θετικά αποτελέσματα. Σαν μελλοντικός φοιτητής βάλε στόχο την επιτυχία και όχι την αποφυγή μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.

Συνειδητοποίησε ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από σένα: Χωρίς να χάνεις την πίστη σου και να δέχεσαι τα γεγονότα με μοιρολατρία πρέπει να πάρεις απόφαση ότι δεν περνούν όλα από το χέρι σου και επομένως δεν μπορείς να αγχώνεσαι για τα πάντα.

Φάε σωστά: Μην υποτιμάς τη σημασία των συχνών γευμάτων και τις βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών. Προτίμησε μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς να πεις όχι στις σοκολάτες που ενεργοποιούν τη σκέψη και βοηθούν τη μνήμη.

Απομακρύνσου από άτομα που σε αγχώνουν: Είτε αυτά είναι αγχωμένοι γονείς με αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους είτε φοβισμένοι καθηγητές που τρέχουν για να βγάλουν την ύλη, μην επηρεάζεσαι απ αυτούς αντιθέτως κράτα τους μακριά σου.

Μία βόλτα κάνει καλό: Βρες λίγο χρόνο για τους φίλους σου και βγες μια βόλτα μαζί τους. Η αποχή από τα βιβλία θα καθαρίσει το μυαλό σου ενώ η επαφή με τους συνομηλίκους σου θα σε ξεκουράσει και θα σε ηρεμήσει.

        Θεωρητικά όλα αυτά είναι εύκολα να ακολουθηθούν αλλά η πράξη είναι μία άλλη ιστορία. Γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και σε κάθε περίπτωση είναι η προσπάθεια αυτή που μετράει.

                                                                       Έλενα Καρατασά  Β'2